Een gespreid bedje: waarom een voetbed zo belangrijk is
Net als wijzelf hebben ook voeten een bed nodig. Ze dragen u constant en krijgen veel te verduren. Daarom is het belangrijk dat ze gedurende de dag op een comfortabel voetbed kunnen ‘liggen’. Dit geeft ze namelijk steun, waardoor ze de voet ontlasten bij het zware werk dat ze moeten leveren. Wij helpen u een handje bij het vinden van het juiste voetbed.
Welke voetbedden zijn er?
Heeft u geen klachten aan uw voeten en staan ze in de goede stand? Dan heeft u het makkelijk, want kwaliteitsschoenen hebben meestal een hoogwaardig voetbed dat gepolsterd is. Wat we daarmee bedoelen? Een polster is als het ware een zacht kussentje. Een licht gepolsterd voetbed heeft een minder dik kussentje dan een dik gepolsterd exemplaar. Het voordeel van een polster is dat deze steun aan de voet geeft en zo de gewrichten ontlast. Bovendien worden de afrolbeweging van de voet en een gezonde lichaamshouding gestimuleerd. Lopen kan zo een stuk minder vermoeiend worden. Een lange wandeling maken? U kunt het gerust proberen! Maar let op: deze standaard voetbedden zijn niet allemaal even sterk gepolsterd. Misschien vindt u een licht gepolsterd voetbed wel prettiger dan een dik gepolsterd exemplaar.
Naast basic voetbedden zijn varianten met verschillende eigenschappen. Als u probleemvoeten heeft, kan een professioneel voetbed u wel eens op weg helpen. Wij zetten een paar voorbeelden op een rijtje:
• Een luchtgepolsterd kurken voetbed met een schokdempend effect. Dit komt vooral van pas als u al lichte rug- of gewrichtsklachten heeft. Het voetbed stabiliseert uw lichaamshouding en vangt lichte schokken op. Het gevaar op een blessure wordt zo kleiner.
• Een voetbed van zogenaamd memory foam. Het lijkt wel of dit polymeerschuim een geheugen heeft, want het past zich elke keer weer precies aan de voet van de drager aan. Zo krijgt elke voet steun precies op de plekken waar dat nodig is.
Een voet kan helaas veel mankeren. Platvoeten, knikvoeten, spreidvoeten, hallux valgus, vervormde voeten met een teen die naar binnen staat: het zijn maar een paar voorbeelden. Bij deze klachten is het voetgewelf iets verzakt en wordt daardoor extra belast. In zo’n geval is het slim om bij een professional aan te kloppen voor een orthopedisch voetbed. Dit wordt helemaal handmatig aan de voet aangepast en corrigeert de verkeerde stand van de voet. Er worden daarnaast bijvoorbeeld extra ondersteunende elementen aan een voetbed toegevoegd, zoals een dwarsgewelfsteun voor een stabiele middenvoet.
Voeten: iets om zuinig op te zijn
Misschien denkt u intussen: “mijn voeten zijn prima in orde, dus ik heb geen voetbed nodig”. Natuurlijk is het heel fijn dat u gezonde voeten heeft, maar dat wilt u ook zo houden. Want ook úw voeten moeten schokken opvangen tijdens het lopen en het complete lichaam dragen. Daar kunnen ze best ondersteuning bij gebruiken. Het is dus een goed idee om al op jonge leeftijd informatie op te zoeken over gezonde voeten en de werking van een voetbed. Ook al is voor jongeren het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan het comfort, kijk ook eens naar het innerlijk.
Uit met die schoenen!
Het klinkt misschien een beetje gek, maar dat is het zeker niet: laat uw schoenen ook eens thuis. Door met blote voeten op verschillende ondergronden als zacht zand of fris gras te lopen, traint u de voetspieren. Deze ondersteunen de wervelkolom en daarmee ook de rug, dus hoe sterker, hoe beter.
Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en ontdek de voordelen!
Iedere maand een verrassingshighlight
exclusieve kortingsacties
leuke aanbiedingen
Tips & advies voor gezonde voeten
Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en ontdek de voordelen!