De perfecte sportschoen

Hulp & advies
De perfecte sportschoen

Het is heel belangrijk om tijdens het sporten goede schoenen te dragen. Sportschoenen zijn er in heel veel verschillende varianten. Dat maakt het kiezen er niet makkelijker op! Wij laten u zien waar u op moet letten bij het kopen van sportschoenen.

Bij het kiezen van schoenen draait alles om de pasvorm en het comfort. Alleen schoenen van flexibele, lichte materialen en met precies de juiste lengte- en wijdtemaat geven uw voeten wat ze nodig hebben. De schoenen moeten rondom steun geven en overal goed aansluiten, maar mogen nergens knellen. Knellende schoenen belemmeren de bloedsomloop en kunnen zo pijnklachten en zware, vermoeide voeten veroorzaken. Buigzame zolen met middenvoetssteun stimuleren de natuurlijke afrolbeweging van de voet en geven tegelijkertijd steun. De banden en zenuwen van de voeten worden op deze wijze ontlast, waardoor de kans op blessures kleiner wordt.

Luchtige materialen, zoals mesh, laten de voet ademen. Zo blijft het draaggevoel in de schoenen aangenaam, ook bij intensief trainen in een warme ruimte. Ook het materiaal en de structuur van de binnenzool zijn van groot belang voor het klimaat in de schoenen. De meeste binnenzolen van sportschoenen zijn gemaakt van een zogenaamd EVA-materiaal (een combinatie van ethyleen, vinyl en acetaat): lichte, elastische schuimstof die bovendien waterafstotend is.

De loopzool (de onderkant van de schoen die contact maakt met de vloer) moet bij elk paar sportschoenen stevig zijn en de gewenste grip bieden. Of de zool een grof of een fijn profiel moet hebben, hangt af van de sport die u beoefent. Voor indoorsporten geldt in het algemeen dat het profiel minder diep hoeft te zijn dan voor outdoorsporten.

Doet u aan fitness, fietsen of wandelen? Let dan op de volgende punten bij de aanschaf van een paar sportschoenen:

Fitness-schoenen

  • Antislipzolen met een fijn profiel geven grip op een gladde vloer
  • Flexibele ribbels in de zolen bieden weerstand bij korte, snelle bewegingen
  • Luchtige stoffen voorkomen dat de voeten gaan transpireren

Wandelschoenen

  • Buigzame zolen met steunzones stimuleren de natuurlijke afrolbeweging van de voet
  • Middenvoetssteun in de zolen geeft steun en voorkomt dat de voet naar binnen knikt

Bergschoenen

  • Stevige materialen en een hoge schacht geven steun en stabiliteit bij het lopen op een ongelijke ondergrond  
  • Tex-membranen maken de schoenen waterafstotend, winddicht en vochtregulerend

Fietsschoenen

  • Zolen met een diep profiel voorkomen dat de voeten van de pedalen glijden
  • Buigzame en toch stevige materialen geven de voeten voldoende steun