Meer over schoenen

Echt leer - tijdloos mooi

 

Zoals de eerste schoenmakers al wisten, is ook vandaag de dag hoogwaardig kwaliteitsleer nog steed het beste uitgangspunt om een comfortabele schoen van te maken. Echter, tegenwoordig worden ook textiel en andere natuurlijke materialen gebruikt naast leer. Vast staat wel dat alleen echt leer de voet optimaal tegen alle weersinvloeden beschermt. Het voelt prettig aan en is huidvriendelijk. Voor de fabricage van schoenen zijn verschillende leersoorten met geheel eigen eigenschappen nodig. Zij worden per type schoen uitgezocht. Vooral het bovenleer, dus het leer dat wordt verwerkt in het bovendeel van de schoen, moet afhankelijk van het type schoen over verschillende en bijzondere eigenschappen beschikken. Het kan zacht en soepel zijn, maar moet ook sterk en waterafstotend zijn. Voor een leren zool wordt zeer slijtvast leer gebruikt, de binnenzool is daarentegen gemaakt van leer dat vochtbestendig is. Voor de binnenkant van de schoen is uiteraard een huidvriendelijke en buigzame leren voering nodig. Een behandeling van de generfde kant van leer dat wordt gebruikt voor het bovendeel van de schoen, geeft het leer doelbewust een bijzonder effect. Het kan bijvoorbeeld glanzend of dof afgewerkt worden. Een dergelijke afwerking kan bovendien de natuurlijke sterkte van het leer verder verbeteren.

Met iedere laag aangebracht leer neemt de schoen vastere vormen aan. Afhankelijk van de productiewijze wordt het leer op flexibele of vaste wijze aan elkaar gezet.

Ieder stuk leer is uniek en heeft een eigen, natuurlijk uiterlijk. Er zijn verschillende soorten leer: glad, ruw en generfd leer.

De fraaie versieringen langs het bovendeel van de maatschoen worden ook vandaag de dag nog met de hand uitgesneden en gestanst.