Hallux Valgus, velen hebben er last van, maar gelukkig is er wat aan te doen.

Wat is Hallux Valgus?
‘Hallux Valgus’ betekent letterlijk naar buitenstaande (Valgus) grote teen (Hallux). Het gaat bij een Hallux Valgus dus om een standafwijking van de grote teen. Deze staat te ver naar buiten toe, waardoor ongemak ervaren kan worden. Bij sommigen is deze aandoening echt pijnlijk, anderen ervaren het meer als een esthetisch ongenoegen.

Wat is de oorzaak van Hallux Valgus?

Meer vrouwen dan mannen hebben last van Hallux Valgus. Ondanks dat er niet is bewezen waardoor dit zo is bestaat wel het vermoeden dat het komt door het soort schoenen die vrouwen meer dragen. Denk daarbij aan schoenen met een nauwe punt of laarsjes met hogere hak. Ook zou het erfelijk zijn. Niet de aandoening Hallux Valgus zelf is dan erfelijk, maar wel de stand van de voet en de spanning van de voetpezen die uiteindelijk leiden tot deze aandoening.

Is er een behandeling voor Hallux Valgus?

Hallux Valgus is heel goed te behandelen. Dit kan operatief, maar ook heel goed doormiddel van speciale schoenen. Afhankelijk van hoe erg de pijn is moet u natuurlijk zelf de afweging maken voor welke optie u kiest. Een operatie is daarbij vanzelfsprekend een stuk ingrijpender dan wanneer u kiest voor steunzolen of schoenen met een grotere schoenwijdte. Met een grotere schoenwijdte creëert u meer ruimte voor uw voet, hierdoor neemt de druk op uw zere teen beduidend af. In combinatie met corrigerende steunzolen kan de afwijking van de grote teen verminderen. Belangrijk is wel dat u goed schoeisel blijft dragen, want de afwijking kan altijd weer terugkomen. Denk daarbij aan:

  • Het dragen van brede schoenen van soepel leer of stretchschoenen.
  • Het gebruik van steunzolen om zo waar nodig de voet te corrigeren.
  • Het vermijden van schoenen met een hoge hak of nauwe punt.  

Is Hallux Valgus te voorkomen?

Hallux Valgus is in principe eenvoudig te voorkomen door goed schoeisel te dragen. Door de juiste schoenen te dragen en te letten op de punten hierboven, verklein je de kans op deze aandoening. Het vinden van goede schoenen is niet altijd even makkelijk. Vaak is een schoen wel erg mooi, maar past deze gewoon minder goed. Daar gaat het natuurlijk wel om, draagcomfort. Met een voetafdrukanalyse is goed te zien welke schoenen het beste bij jouw voet passen.

Bronnen

https://www.bergmanclinics.nl/bewegingszorg/voet/hallux-valgus/behandeling-en-operatie

http://www.rijnlandorthopedie.nl/hallux-valgus/

https://hielspoorinfo.nl/andere-voetklachten/hallux-valgus

https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/71/hallux-valgus