Hamertenen

Wat voor tenen?
Hamertenen. Wat zijn dat? Hamertenen zijn tenen met een onnatuurlijke vorm. Er is sprake van een stand afwijking van de tenen die optreedt bij de middelste tenen, dus niet bij de grote of de kleine teen. Het is een voetafwijking waarbij het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje gebogen en het gewricht tussen het tweede en derde kootjes gestrekt staat. Hierdoor neemt de teen een kromstand aan die niet meer te strekken is. De teen ‘hamert’ letterlijk op de vloer tijdens het lopen.
Tot zover wat hamertenen nu eigenlijk zijn. Voor degenen met hamertenen is het belangrijker om antwoord te krijgen op de vraag: wat te doen als ik hamertenen heb? En: welke schoenen zijn geschikt voor hamertenen? 

De juiste wijdtemaat schoenen voor hamertenen
Voor hamertenen is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Hamertenen worden onder meer veroorzaakt doordat er kleine voetspiertjes uit balans zijn. Rekken en strekken van de tenen wordt daardoor lastig. De tenen kunnen hierdoor krom gaan staan. Deze disbalans kan voortkomen uit een andere voetafwijking zoals platvoeten of doorgezakte voeten. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak.

Zoals vaker bij voetklachten het geval is, is verkeerd schoeisel waarschijnlijk ook een belangrijke veroorzaker van hamertenen. Te nauwe schoenen drukken de tenen bij elkaar waardoor ze bekneld raken. De oplossing is eenvoudig: kies voor schoenen die de tenen voldoende ruimte bieden! Als specialist in comfortschoenen biedt Vamos een uitgebreid assortiment schoenen in verschillende wijdtematen aan. Weet u niet precies welke wijdtemaat de juiste is voor uw voeten? Geen probleem! Op onze schoenwijdtepagina  vindt u alle informatie over onze wijdtematen en ook hoe u eenvoudig uw wijdtemaat bepaalt.

De hakhoogte van schoenen en hamertenen
Hamertenen kunnen zeer pijnlijk zijn waardoor het lastig kan worden om reguliere schoenen te dragen. Zoals we net zagen is een schoen die voldoende wijd is van groot belang voor mensen met hamertenen. Net zo belangrijk is het om niet te kiezen voor schoenen met een hoge hak. Bij het lopen op schoenen met een hoge(re) hak komt er extra druk op de voorvoet en dus ook op de tenen te staan. Dit is zeer ongewenst wanneer u last heeft van hamertenen. Kies dus voor een zo laag mogelijke schoen die de druk goed over de voet verdeelt. Goede schoenen voor hamertenen zijn dus per definitie schoenen met een vrij platte zool. Verder is het aan te raden voor schoenen te kiezen die beschikken over een goede demping in de zool. Dit komt het algehele voetcomfort ten goede.      

Nog meer oplossingen voor hamertenen
Gelukkig biedt Vamos u dus voldoende mogelijkheden om ook als u te kampen heeft met hamertenen toch comfortabel te kunnen lopen. Zo kunnen steunzolen eveneens helpen om de druk onder de voorvoet te verminderen waardoor u mogelijk minder pijn ervaart. Vamos heeft een uitgebreid assortiment aan dergelijke steunzolen. U kunt ook gebruik maken van een speciaal hamerteenkussentje of ontspanningssokken. Beide producten kunnen onzichtbaar in uw schoenen gedragen worden.
Tenslotte heeft heeft Vamos als schoenenspecialist uiteraard ook de optimale schoenen voor hamertenen in haar assortiment. Deze zijn speciaal ontworpen zijn om de klachten en symtomen van hamertenen zoveel mogelijk te verminderen.
Bronnen:
https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/hamerteen-klauwteen-mallet-teen
https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/van-hamerteen-tot-hallux-valgus
http://www.orthopedie.nl/voet/hamertenen/