Hamertenen

Wat voor tenen?
Hamertenen. Wat zijn dat? Hamertenen zijn tenen met een onnatuurlijke vorm. Er is sprake van een stand afwijking van de tenen die optreedt bij de middelste tenen, dus niet bij de grote of de kleine teen. Het is een voetafwijking waarbij het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje gebogen en het gewricht tussen het tweede en derde kootjes gestrekt staat. Hierdoor neemt de teen een kromstand aan die niet meer te strekken is. De teen ‘hamert’ letterlijk op de vloer tijdens het lopen.

Soorten hamertenen
Er zijn twee soorten hamertenen. Ze verschillen van elkaar in flexibiliteit:
Rigide hamertenen Rigide hamertenen zijn stijf. De tenen zijn niet recht te maken, zelfs niet wanneer men met de vingers probeert de tenen recht te buigen. Deze vorm van hamertenen is pijnlijk en kan invloed hebben op de mobiliteit van mensen.
Flexibele hamertenen Flexibele hamertenen zijn wel buigbaar. Men kan de tenen met de vingers rechts maken. Deze vorm
van hamertenen is doorgaans minder pijnlijk dan rigide hamertenen en heeft minder invloed op de mobiliteit van mensen.

Wat zijn de oorzaken van een hamerteen?
Voor hamertenen is niet een eenduidige oorzaak aan te wijzen. Hamertenen worden veroorzaakt doordat er kleine voetspiertjes uit balans zijn. Rekken en strekken van de tenen wordt daardoor lastig. Hierdoor gaan de tenen krom staan. Deze disbalans kan voortkomen uit een andere voetafwijking zoals platvoeten of doorgezakte voeten. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak.

Zoals heel vaak met voetklachten het geval is, kan verkeerd schoeisel ook bij hamertenen een oorzaak zijn. Te nauwe schoenen drukken de tenen bij elkaar waardoor ze bekneld raken. Omdat de voet bij het dragen van hoge hakken naar voren schuift, kunnen ook dan de tenen bekneld raken. Zeker bij het langdurig dragen van verkeerd schoeisel kunnen de tenen gaan vergroeien. Andere mogelijke oorzaken van hamertenen zijn ouderdom, reuma, diabetes en slagaderverkalking.

Wat zijn de klachten en symptomen?
Hamertenen kunnen zeer pijnlijk zijn waardoor het onmogelijk wordt om normale schoenen te dragen. Er kunnen door de drukplekken likdoorns en eksterogen ontstaan. Ook kan er een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan. Deze likdoorns, eksterogen en/of eeltplekken kunnen bovendien gaan ontsteken.

Oplossingen
Er zijn geen niet-operatieve behandelingen die de stand van de teen kunnen veranderen. Wel kan een niet-operatieve behandeling, afhankelijk van de ernst van de aandoening, de pijn laten afnemen. Zo kunnen steunzolen de pijn onder de voorvoet doen verminderen. Vamos heeft een uitgebreid assortiment aan diverse steunzolen. Heeft u last van een hamerteen? Wellicht kan een steunzool van Vamos u helpen bij het verlichten van uw klachten. Zijn de klachten heel ernstig, dan biedt een operatie een uitkomst.
Bronnen:
https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/hamerteen-klauwteen-mallet-teen
https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/aandoeningen/hamerteen-en-klauwteen.aspx
https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/van-hamerteen-tot-hallux-valgus
http://www.orthopedie.nl/voet/hamertenen/