Hardloopschoenen: een schoen apart
 
Al geruime tijd zien we sportschoenen zoals de Nike Air Max en diens gerelateerde modellen in het straatbeeld. Ze worden gedragen onder een jeans en soms zelfs onder casual pantalons. De oorsprong van dit model schoen komt aanvankelijk uit de hardloop wereld.
 
Wanneer u gaat hardlopen is het belangrijk om goed ondersteunend schoeisel te dragen. Naast dat het een stuk fijner loopt voorkomt u zo ook pijnlijke blessures. Een veel voorkomende klacht bij het hardlopen is bijvoorbeeld pijn in de onderrug. Dit kan komen door een slecht dempende zool. Door de slecht dempende zool vangt de onderrug de klappen van het lopen op waardoor uiteindelijk pijn wordt ervaren.
 
Een ander punt dat de kwaliteit van de schoen kenmerkt is het gewicht van de schoen. Zowel Nike als Asics en andere sportmerken maken tegenwoordig veel light weight-schoenen. Deze lichtgewicht schoenen verminderen de frictie wat het harlopen makkelijker maakt.
 
Vaak ziet u in het park hardlopers rennen met felgekleurde schoenen. Vaker hebben wij opmerkingen gehoord die niet lovend waren over de schoenen (met name omtrent de kleur). Echter zijn de felle kleuren niet alleen bedoeld als mode-statement. Als hardloper bent u namelijk erg kwetsbaar op de openbare weg. De felle kleuren van de schoenen dienen daarom tevens als waarschuwing voor naderende weggebruikers.
 
Een waterdicht materiaal in de schoenen is zeker geen overbodige luxe. Nederland kent veel regen en daarom ook veel plassen die gedurende de dag blijven liggen. Water in de schoenen kan ervoor zorgen dat uw sokken nat worden. De sokken kunnen door de natheid uiteindelijk gaan schuren en blaren veroorzaken.
 
Gaat u binnenkort opzoek naar een nieuw paar hardloopschoenen? Neem dan zeker de bovenstaande punten in overweging om blessures te voorkomen en een goede koop te doen.