Herenschoenen voor de verfijnde man
 
De doorsnee consument loopt langs talloze etalages en ziet herenschoenen en damesschoenen. Het overgrote deel van de mannelijke consumenten kan nog het onderscheid maken tussen sneakers en herenschoenen. Maar wanneer de doorsnee man naar een etalage vol herenschoenen kijkt ziet de modebewuste verfijnde man heel wat anders. De laatstgenoemde ziet een verschil tussen Brogues, Derby’s, Monk-straps, Oxfords en Loafers.
 
Brogues
Brogues komen oorspronkelijk uit Ierland. De schoenen werden toentertijd voornamelijk gebruikt als casual schoen die vooral gedragen werd op het platteland. Tegenwoordig zien we de Brogue ook terug in het zakelijke leven en worden de schoenen voornamelijk gedragen onder formelere kledij waaronder ook een volledig kostuum. De brogue wordt gekenmerkt door de kenmerkende ‘toe-cap’. Dit is de flap over de neus van de schoen die vaak versierd is met gaatjes.
 
Derby’s
De Derby wordt gekenmerkt door de flap die van de hiel van de schoen met een lichte ronding naar het midden van de schoen loopt. De schoenen hebben een lage hak die gebruikelijk is bij zakelijke schoenen. Rond 1850 werd de schoen voornamelijk gebruikt bij sportieve activiteiten en bij de jacht. Tegenwoordig zien we de schoen vaker terug bij zakelijke gelegenheden.
 
Monk-straps
De monk-strap is een formele schoen die we vaak terugzien in de zakenwereld. De schoenen worden in verschillende leersoorten gemaakt en zijn zowel populair in glad leer als in suède. De schoenen worden gemaakt met ‘toe-caps’ die geregeld zijn versierd met gaatjes. De Monk-strap wordt vooral gekenmerkt door de flap met gesp die de veters vervangt.
 
Oxfords
Oxfords worden voornamelijk gekenmerkt door de veter ringen en de dunne veters die de lappen leer strak laten aansluiten. Oxfords hebben vaak een spitsere neus dan Brogues en Derby’s. De Oxford werd vroeger voornamelijk gebruikt bij formele gelegenheden. Echter passen de schoenen tegenwoordig in meerdere context, onder een rechte spijkerbroek kunnen de schoenen bijvoorbeeld prima casual gedragen worden.
 
Loafers
De Loafer komt oorspronkelijk uit Londen. De schoen werd ontworpen voor de beter bedeelden waaronder de Royal family en werden aanvankelijk ontwerpen voor casual ‘huis kledij’. De Loafer is een ‘slip-on shoe’ wat inhoudt dat de schoenen geen veters hebben maar middels een elastieke band of veter strak gehouden worden. De loafer kan gezien worden als een formeler ogende moccasin. 

Verfijnde herenschoenen