Meer over schoenen

Het milieu gaat ons ter harte

 

… en wij willen bijdragen aan een beter milieu. Daarom hechten wij steeds meer belang aan een ecologisch verantwoorde verwerking van hoogwaardig leer. Dit betreft de herkomst van het leer, dat bij Vamos-merkschoenen afkomstig is van de natuurlijke kringloop. Ook de natuurlijke hulpbronnen worden steed belangrijker. Een belangrijk kwaliteitskenmerk is de kleur van het leer, die door looiing wordt gecreëerd. Het leer krijgt op deze wijze zijn modieuze en karaktervolle uiterlijk. Dankij het looiproces wordt leer sterker, waardoor het opgewassen is tegen verschillende soorten weer. Vamos en de merkschoenen producenten hebben gekozen voor een steeds groter aandeel plantaardig gelooid leer. Er wordt hierbij zo veel mogelijk afgezien van bedenkelijke verfstoffen. Het gehele looiproces vindt op zo natuurlijke wijze plaats. Daarbij blijven ook veel positieve eigenschappen van leer behouden. Een oppervlaktebehandeling van de generfde kant van de bovenkant van de schoen zorgt voor een bijzonder effect. Het kan bijvoorbeeld glanzend gemaakt worden of juist dof. Een dergelijke bewerking van de oppervlakte kan bovendien de natuurlijke sterkte van het leer ten goede komen.

Leer is een eenmalig natuurproduct met veel onovertroffen eigenschappen. Het duurzame product is aantrekkelijk door haar eigen en natuurlijke uiterlijk. Ieder stuk leer wordt daarom uiterst zorgvuldig behandeld, zodat het zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Het gebruikte leer van Vamos-merkschoenen stamt uitsluitend af van de natuurlijke voedingsketen van de mens.

De Europese leerverwerking vindt tegenwoordig geheel volgens de geldende voorschriften plaats. Bij plantaardig gelooid leer worden goedgekeurde zouten, plantenextracten en oplosbare kleurstoffen gebruikt. Deze worden regelmatig op hun ecologische geschiktheid getest. De plantaardige looistoffen worden uit de voor de leerprodctie noodzakelijke watercirculatie gefiltert. Bij de plantaardige looiing onwikkelen de huiden zich in een loog van plantenextracten. Deze plantaardige looistoffen verminderen in het verdere verloop van de leerproductie. Plantaardig gelooid leer kan daarom weer gerecycled worden. Regelmatige controles in erkende laboratoria zorgen ervoor dat aan alle eisen op milieugebied wordt voldaan.