Hielpijn: hielspoor en peesplaatontsteking

Hielpijn wordt al gauw ‘hielspoor’ genoemd. Dit is niet helemaal correct. Zo hebben veel mensen met hielpijn geen hielspoor en vice versa kunnen mensen met hielspoor nergens last van hebben. Wat is dan het verschil tussen hielspoor en andere hielpijn?

Hielspoor
Hielspoor, ook wel spina calcaneï genoemd, is een verkalking bij het hielbot op de plek waar de voetzoolpees vastzit aan het hielbeen. Deze verkalking steekt een stukje uit en dit noemt men hielspoor. Dit is goed waar te nemen op een röntgenfoto. Naar schatting heeft 30 tot 75 procent van de volwassen mensen deze aandoening. Lang niet altijd leidt dit tot pijnklachten.

Peesplaatontsteking
Peesplaatonsteking (Fasciitis Plantaris) is meestal wel pijnlijk. Men noemt dit vaak ook hielspoor, terwijl er geen sprake van een verkalking hoeft te zijn. Je kunt deze aandoening dan ook niet op een röntgenfoto zien. Bij een peesplaatontsteking is het peesblad ontstoken. Dit kan voor een vervelende pijn zorgen.
 
Symptonen
Vaak is hielspoorpijn het heftigst ’s ochtends bij de eerste stappen uit bed. De spieren en pezen zijn nog stijf  en verkort omdat deze ’s nachts niet gebruikt zijn. Bij het opstaan wordt er plotseling druk uitgeoefend op de strakke peesplaat onder de voet en dit veroorzaakt een stekende pijn.
Hielpijn zit bij de meeste mensen in het midden van de hiel, maar kan ook aan de voorkant of zijkant van het hielbeen voorkomen. De mate van pijn varieert per persoon en kan ook per dag verschillend zijn.

Oorzaken
Vaak is er niet altijd één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor hielpijn. In principe is hielpijn of hielspoor een overbelastings- of stress blessure. Deze overbelasting vindt plaats door teveel spanning op de peesplaat. Hierdoor wordt er op de peesplaataanhechting aan de hiel te hard getrokken. Dit kan door daadwerkelijke overbelasting, zoals hardlopen of springen, maar ook door onevenwichtige belasting, door bijvoorbeeld het dragen van verkeerd schoeisel.
Behalve overbelasting door sporten, zijn er ook andere factoren die mee kunnen spelen in de ontwikkeling van deze voetaandoening:

  • Slecht schoeisel met een slecht voetbed
  • Geen demping in de schoenen
  • Overgewicht
  • Leeftijd; hielpijn komt vaker bij oudere mensen voor
  • Korte kuitspieren
  • Veel en lang staan
  • Hielkussen atrofie: weinig dempend vetweefsel onder de hiel
  • Een zenuw die klem zit op de plek van het hielspoor

Behandeling hielspoor
Hielpijn of hielspoor is erg vervelend, maar niet ernstig. Het kan vanzelf weer overgaan. Maar soms loont het toch om zelf actie te ondernemen. Ga langs de huisarts bij het vermoeden van hielspoor. Bekijk kritisch uw schoenen en schaf inlegzolen aan. Doe eventueel wat rekoefeningen. De pijn gaat vaak na een eental weken weg. Indien dit niet het geval is of wanneer de pijn ondraaglijk is, dan kunt u het beste lnaar de fysiotherapeut gaan voor een shockwave behandeling. Alternatieve behandelingen zijn: injecties met corticosteroïden, operatie, triggerpoint massage, dry-needling of acupunctuur.
  
Bronnen:
https://hielspoorinfo.nl/
www.allesoverhielspoor.nl/
https://www.thuisarts.nl/hielspoorklachten/ik-heb-hielspoorklachten-2
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/83781-hielspoor-oorzaken-symptomen-en-behandeling.html
http://www.hielspoor.info/hielspoor_fasciitis_plantaris_hielpijn.html