Wat te doen bij hielspoor?

 
Wat is hielspoor?
Hielspoor is de meest voorkomende pijnklacht aan de hiel. De pijn in de hiel manifesteert zich onder de hak van de voet op het moment dat de voet wordt belast. Deze pijn wordt veelal veroorzaakt door een uitstekend stukje verkalkt bot, wat ervoor zorgt dat het omliggend weefsel ontstoken raakt.  De hoofdoorzaak van hielspoor is overbelasting. Ook kan het zo zijn dat een verkeerd looppatroon resulteert in hielspoor. Als in plaats van de buitenkant van de voet, de binnenkant van de voet eerst de grond raakt, zorgt dit voor frictie in de hiel. Naar mate de frictie meer wordt, bijvoorbeeld door langdurige belasting zoals wandelingen, zal er sneller hielspoor optreden.

Hielspoor en nu?
Het eerst en belangrijkste advies bij hielspoor is voldoende rust te nemen. De ontsteking in de hiel krijgt zo de gelegenheid om af te nemen en te genezen. Nu is absolute rust voor de meeste mensen erg lastig te realiseren omdat ze dan hun levensstijl helemaal moeten aanpassen. In de praktijk is het rustiger aandoen, dat wil zeggen minder of minder lang lopen het meest haalbaar. Uiteraard is het van belang dat u erop let dat uw hiel tijdens het lopen zo min mogelijk belast wordt. Het spreekt vanzelf dat u bij schoenenspecialist Vamos aan het juiste adres bent voor comfortabele schoenen en inlegzolen bij hielspoor! 

Oplossingen bij hielspoor
U kunt de ongemakken van hielspoor verminderen door speciale inlegzolen en hiel(spoor)kussentjes aan te schaffen. De speciaal ontworpen zooltjes zorgen dat uw voeten de juiste ondersteuning krijgen. Doordat de zooltjes de houding van de voeten corrigeren en op de juiste plaats steun bieden, zal de hiel minder snel overbelast worden. Deze zolen en kussentjes zijn in alle gevallen gemaakt van huidvriendelijk materiaal en hebben schokdempende werking.
Houd er rekening mee dat uw schoenen geschikt moeten zijn voor inlegzolen. Uw schoenen moeten hiervoor beschikken over een verwisselbaar voetbed. Het voetbed dat bij de schoen hoort, verwisselt u dan door uw inlegzool. In de online webshop van Vamos kunt u heel eenvoudig geschikte schoenen vinden door gebruik te maken van het filter: 'geschikt voor inlegzolen'. U krijgt dan alle schoenen met een uitneembaar voetbed te zien. Overigens geldt dit voor alle typen schoenen: van enkellaarsjes en veterschoenen tot mocassins en ballerina's. 

Geschikte schoenen voor hielspoor 
Bent u op zoek naar nieuwe schoenen en heeft u last van heilspoor? Dan is het belangrijk dat u voor schoenen kiest waarvan de zool een goede dempende werking heeft. Dat houdt namelijk in dat de hiel minder schokken te verduren krijgt, wat natuurlijk gewenst is als u daar pijn heeft. Kies dus bij voorkeur voor schoenen met een dikkere zool van rubber en niet voor een schoen met een gladde leren zool.