Hoe voorkomt u hielspoor?

 
Hielspoor is de meest voorkomende pijnklacht aan de hiel. De pijn in de hiel manifesteert zich onder de hak van de voet op het moment dat de voet wordt belast. Deze pijn wordt veelal veroorzaakt door een uitstekend stukje verkalkt bot, wat ervoor zorgt dat het omliggend weefsel ontstoken raakt.  De hoofdoorzaak van hielspoor is overbelasting. Ook kan het zo zijn dat een verkeerd looppatroon gepaard gaat met hielspoor. Als in plaats van de buitenkant van de voet, de binnenkant van de voet eerst de grond raakt, zorgt dit voor frictie in de hiel. Naar mate de frictie meer wordt, bijvoorbeeld door langdurige belasting zoals wandelingen, zal er sneller hielspoor optreden.

Hoe voorkomt u hielspoor?

Hielspoor kan heel goed voorkomen en verholpen worden. Speciaal ontworpen zooltjes zorgen dat de voeten de juiste ondersteuning krijgen. Doordat de zooltjes de houding van de voeten corrigeren en op de juiste plaats steun bieden, zal de hiel minder snel overbelast worden. Dit type inlegzolen is verkrijgbaar in de Vamos webwinkel. Deze zolen zijn in alle gevallen gemaakt van huidvriendelijk materiaal en hebben schokdempende werking.
 
Naast inlegzooltjes is het ook verstandig om de hiel in te tapen, zodat de peesplaat niet te ver uit kan rekken. Dit zorgt voor minder irritatie rondom aanhechting van de pees. Het wordt wel aangeraden dit intapen over te laten aan de fysiotherapeut, omdat verkeerd intapen nog weleens averechts kan werken.
 
Tot slot is het belangrijk om hielspoor te behandelen met ijs en pijnstillers. Door een paar keer per dag de voeten te koelen, wordt de doorbloeding gestimuleerd en zal de hiel sneller kunnen genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol of een andere pijnstiller nemen. Verder kunt u zicht het beste rustig houden totdat uw hielen hersteld zijn.