Holvoet

Wat is een holvoet?
Een holvoet is precies het tegenovergestelde van een platvoet. Iemand met deze voetaandoening heeft een erg hoge wreef en voetboog. Meestal is er ook sprake van een scheefstand van de hiel en van kromme tenen. Een normale voet heeft een voetboog van gemiddeld 1,3 cm hoog. Bij een holvoet is deze hoogte meer. Door deze hoge voetboog staan de banden van de voetzool gespannen evenals die van de achillespees. Zo worden de tenen geleidelijk krom getrokken (klauwtenen). Ook is het hielbeen gekanteld waardoor de voet op de buitenrand steunt bij het lopen. 

Klachten bij een holvoet
Typische klachten van mensen met een holvoet zijn: het vaak verzwikken van de enkels, een onstabiel gevoel, teenproblemen, eelt en likdoorns. Vaak resulteert een holvoet ook in klachten elders in het lichaam. Zo kunnen pijnklachten optreden in de heup, knie, nek en in de rug. Deze klachten verergeren vaak in rust. Soms kan een holvoet ook leiden tot Morton’s neuroom (een zenuwbeknelling).

Oorzaken holvoet
De oorzaak van de holvoet is vaak genetisch bepaald. Ook kan deze voetaandoening een neurologische oorzaak hebben. Denk aan een afwijking van het ruggenmerg of een zenuwaandoening. Daanaast kan er sprake zijn van een verlamming van de tussenbotspiertjes.

Behandeling holvoet
Er hoeft niet altijd sprake van klachten of pijn te zijn. Het kan wel lastig zijn om goede schoenen te vinden. Holvoeten passen het beste in schoenen die breed en diep zijn. De schoenen mogen de wreef en de bal van de voet niet afknellen. Voor pijnlijke plekken kan een steunzool uitkomst bieden. Een zool kan helpen om de druk op de voet beter te verdelen en wellicht wat te verminderen. Wanneer de afwijkingen dusdanig ernstig zijn dat de klachten niet verminderd kunnen worden met een zool of aangepast schoeisel, dan kan een operatie uitkomst bieden.