Knikvoeten

Wat is een knikvoet?
Een knikvoet wordt ook wel ‘pes valgus’ genoemd. Het is een voetafwijking waarbij de voet naar binnen is geknikt. Vandaar de naam ‘knikvoet’. Deze voetafwijking veroorzaakt x-benen omdat de voet in valgusstand staat. In de kleuterjaren is het hebben van knikvoeten vrij normaal. Na ongeveer het zesde jaar horen de voeten weer de juiste normale stand te hebben. Knikvoeten worden een “kwaal” wanneer de banden en spieren in ernstige mate verslapt zijn en de beenderen niet meer in de juiste stand gehouden worden.
 
Oorzaken van knikvoeten
Knikvoeten zijn vaak het gevolg van een verslapping van het bindweefsel. Met name van de banden en pezen. Hierdoor knikt het hielbeen naar binnen. Andere oorzaken kunnen zijn: overgewicht, overbelasting of verlamming. 
 
Klachten bij knikvoeten

Deze voetaandoening wordt eigenlijk pas een probleem wanneer de banden en spieren ernstig dusdanig verslapt zijn waardoor de botten niet meer in de juiste stand gehouden worden. Als gevolg hiervan ontstaan dan vaak scheenbeen- en knieklachten.
 
Plat-Knikvoet
Deze ‘voetaandoening is een combinatie van een platvoet en een knikvoet. De doorgezakte voet is hierbij naar binnen geknikt. Het hielbeen knikt ook naar binnen weg. Dit resulteert vaak in pijnlijk en vermoeide voeten. Ook kan het leiden tot knie- en rugklachten.        
 
Oplossing voor knikvoeten
Een goede voetmassage kan de klachten helpen verminderen. Ook het lopen op een natuurlijke ondergrond helpt in sommige gevallen. Daarnaast kunnen inlegzolen, speciale voetbedden en het verhogen van het voetbed door een wigvormige inleg in de schoenen de klachten bij knikvoeten helpen voorkomen. VAMOS biedt een uitgebreid assortiment aan inlegzolen en speciale voetbedden.
 
Bronnen:
www.consumed.nl/ziekten/6616/Knikvoet
www.finefoot.nl/voettypen.htm
http://www.learningsupport.nl/operatie-inzicht/enkelklachten-en-voetklachten/voetklachten/knikvoet-pes-valgus.html