De perfecte sportschoen

Hulp & advies

 

De schoenleest is het meest essentiele onderdeel voor de schoenfabricage. Het is tevens een symbool van het vak van schoenmaker en bijna even oud als het daadwerkelijke handwerk. Ook vandaag de dag nog wordt een schoen altijd met behulp van een leest gemaakt. De schoenmaker snijdt deze traditioneel uit beukenhout. Als de leest met de hand wordt vervaardigd, moet er nog veel gebeuren om van het eerste ruwe model het eindmodel te maken. Uiteraard vergemakkelijkt de moderne techniek de vele stappen in het productieproces. Het vervaardigen van schoenleesten is slechts één van de circa 10 stappen in het productieproces. De leest beschrijft als het ware de in- en uitwendige vorm van de voet. De mate van precisie is bepalend voor zowel de lengte- als de wijdtemaat van de schoen. Aangezien bij de meeste mensen de linker- en rechtervoet zelden exact aan elkaar gelijk zijn, wordt van beide voeten een schets gemaakt. Deze wordt overgezet op de buitenmaat van de leest. De schoenleest is onontbeerlijk om de uiteindelijke schoen er modieus uit te laten zien en een goede pasvorm te geven. Vamos houdt met behulp van meer dan 60 schoenleesten rekening met de modellen en wijdtematen van de schoenen uit de Vamos-merkschoenencollectie.

Een blik in de werkplaats leert dat er tussen de ruwe leest en het uiteindelijke model nog veel traditioneel handwerk plaats moet vinden. De houten leest is de abstracte voorstelling van een voet.

Mooie en comfortabele schoenen kunnen uitsluitend aan de hand van een goed gevormde leest worden gemaakt. De afmetingen van een voet worden exact overgezet op de buitenmaten en vorm van de leest. Deze stap is essentieel voor het draagcomfort van een schoen. Bij ieder nieuw model van de Vamos-schoenencollectie hoort een leest, die de ideale pasvorm van de schoen garandeert