Opgezwollen voeten door warmte

Het is zomer. En hoewel niet alle dagen tijdens dit seizoen even zomers zijn, kennen we hier in Nederland gelukkig ook mooie dagen. Dagen waarop de temperatuur oploopt en de jurkjes en korte broeken uit de kast mogen. Dagen dat u heerlijk op sandaaltjes en een stel zomerse pumps de straat op kunt. Bij warm weer is het dragen van hakken niet altijd een pretje. Door de warmte kunnen uw voeten zwellen en dit kan pijn veroorzaken. Dit noemt men ook wel hitte-oedeem.

Oorzaken opgezwollen voeten door hitte-oedeem
Als u opgezwollen voeten krijgt van de warmte, dan komt dat omdat uw lijf de warmte niet goed kwijt kan. Uw  bloedvaten zijn gaan uitzetten en er wordt vocht uit de bloedvaten geperst. Dit vocht blijft in uw voeten (en benen) achter en zorgt voor een verdikking en vochtophoping. U kunt eenvoudig checken of uw voeten opgezwollen zijn doordat u vocht vasthoudt door krachtig met uw vinger in uw voet te duwen. Wanneer daar een ‘deuk’ ontstaat niet die heel snel wegtrekt, dan is er sprake van vochtophoping.

Tips tegen opgezwollen voeten

 • Meer drinken
  Hoewel dit waarschijnlijk erg tegenstrijdig klinkt wanneer u vocht vasthoudt, doet u er goed aan om méér te drinken. Hoe meer u drinkt, des te meer u moet plassen en des te meer afvalstoffen u kwijtraakt. Dit bevordert de vochtbalans. Drink bij voorkeur water of groene thee.
 • Voldoende bewegen
  Beweging zorgt voor een betere vochthuishouding, een betere stofwisseling en een betere bloedcirculatie.
 • Let op zout
  Wees zuinig met uw gebruik van zout. Door veel zout tot u te nemen, gaat u nog meer vocht vasthouden.
 • Voeding
  Er zijn bepaalde etenswaren en dranken die kunnen helpen om vocht af te drijven. Denk hierbij aan bleekselderij, peterselie, knoflook, asperges, appelazijn, brandnetelthee, spruitjes en rode biet.