Wat zijn platvoeten?  

Platvoeten, oftewel platyodie, is een afwijking aan de voet. Platvoeten zijn een veel voorkomende afwijking die pijn, zwelling en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt en daarom worden platvoeten ook wel doorgezakte voeten genoemd. Er zijn twee typen platvoeten te onderscheiden: de stijve en de flexibele. 
 
Bij de flexibele platvoet verdwijnt de voetboog doordat de voeten doorzakken. Wanneer je de voet optilt, is de voetboog wel weer zichtbaar. Dit in tegenstelling tot de stijve platvoet, waarbij zowel bij het staan als het optillen van de voet de voetboog verstreken is. Een flexibele platvoet ontstaat meestal op jonge leeftijd en kan uitmonden in een stijve platvoet.
 
Hoe ontstaan platvoeten?
De stijve platvoet komt zelden voor en wordt meestal veroorzaakt door afwijkende verbindingen en de vorm van de voetbotjes. Daarentegen wordt een flexibele platvoet  meestal veroorzaakt doordat bepaalde spieren in het onderbeen en de voet onvoldoende aanspannen. Ook kunnen ziekten, zoals reuma en overgewicht, een duidelijk rol spelen.
 
Kenmerken en symptomen
Door naar je voetafdruk te kijken kun je vaststellen of je last van platvoeten hebt. Bij een normale voetafdruk is er een inkeping zichtbaar tussen je voorvoet en je hiel. Bij platvoeten laat je een complete afdruk achter zonder inkeping. Een vochtige platvoet laat duidelijk zien dat de hele voetzool contact met de ondergrond maakt. Platvoeten gaan vaak gepaard met pijn aan de voetzool, welke kan uitstralen naar enkel, been, heup en rug. Hierdoor kan het vermoeiend zijn om lang te lopen of staan. Kinderen hebben meestal geen klachten. Bij volwassen geven platvoeten soms klachten van pijn, een moe gevoel of krampen.
 
Schoenaanpassingen
Om de klachten van platvoeten te verminderen, kan het helpen om je schoenen aan te passen. Hierbij kunt u onder andere denken aan steunzolen. VAMOS beschikt over een uitgebreid collectie aan steunzolen en over schoenen die geschikt zijn voor inlegzolen.
 
Bij aanhoudende pijnklachten of ongerustheid is het raadzaam om uw huisarts uw voeten te laten beoordelen.
                                                             


Bron:https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/voetproblemen-en-loopstoornissen/welke-lichamelijke-oorzaken-kunnen-aan-voetproblemen-ten-grondslag-liggen/wat-zijn-platvoeten-doorgezakte-voeten/item43821