Spreidvoet óf doorgezakte voet

Een spreidvoet is een afwijking van de voet waarbij de dwarsboog van de voorvoet is doorgezakt. Daarom wordt deze afwijking ook wel ‘doorgezakte voorvoet’ genoemd. Ook zijn de middenvoetsbeentjes vaak verzwakt. Het doorzakken van de voorvoet zorgt ervoor dat de middenvoetsbeentjes zich gaan spreiden. De koppen van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen door. Door deze druk gaan de tenen gespreid staan (spreidvoet) en wordt de voorvoet platter en breder waardoor de voet gaat knellen in de schoen.

Oorzaken spreidvoet

De oorzaak van spreidvoeten is vaak aangeboren. Ook kunnen doorgezakte voeten veroorzaakt worden door reuma. Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- het hebben van overgewicht
- overbelasting door schoenen met hoge hakken
- lange periodes van staan
- leeftijd
- zwangerschap

Symptomen spreidvoet

Als u last heeft van spreidvoeten, ervaart u vaak een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van uw voet. Ook likdorens en eeltvorming onder de bal van uw voet kunnen een gevolg zijn van spreidvoeten. Een spreidvoet kan ook overgaan in Hallux Valgus wanneer men te nauw schoeisel draagt. Daarnaast is het mogelijk dat een zenuwinklemming ontstaat; dit is ook wel bekend als Morton’s Neuroom.

Behandeling spreidvoet

Behandeling van spreidvoeten is niet altijd nodig. Raadpleeg een arts bij ernstige klachten. Vaak helpt het om op maat gemaakte steunzolen dragen. Een inlegzool corrigeert de voetfunctie en zorgt voor een verbeterde drukverdeling van de voet.

Bronnen:
http://www.orthopedie.nl/voet/spreidvoet/
http://www.voetwereld.nl/voetproblemen/voorzijde/spreidvoet
http://www.oim.nl/infotheek/lichaamsdelen/voet-enkel-en-hiel/spreidvoet-of-doorgezakte-voet