Voetproblemen

Hulp & advies

De oorzaken en wat u ertegen kunt doen

Steeds meer mensen hebben last van misvormingen aan de voeten. Heel vaak wordt dat veroorzaakt door slecht schoeisel. Het gevolg is pijn, vergroeiingen van de gewrichten en verkrampte spieren. Goed passende schoenen, die optimaal steun geven bij het lopen en staan, kunnen hier doeltreffend hulp bieden.

1. Spreidvoeten

Spreidvoeten ontstaan door het verzakken van het dwarsgewelf van de middenvoet. Als gevolg hiervan ontstaan eeltknobbels onder de middenvoetsbeentjes.

Mijn advies: voetmassages verlichten de pijn en helpen tegen verkrampingen. Ook schoenen met een luchtgeposterde zool zijn zeer geschikt. Als het medisch zinvol is, kan het gebruik van inlegzooltjes in de schoen de voet ontlasten.

2. Doorgezakte voeten

Doorgezakte voeten ontstaan door het verzakken van het binnenste lengtegewelf en het dwarsgewelf. Hierdoor verandert de structuur van de botten, wat tot pijn kan leiden. In een gevorderd stadium wordt deze klacht in de volksmond ook wel platvoeten genoemd.

Mijn advies: loop zo veel mogelijk op een natuurlijke ondergrond, zoals gras, zand, etc. Daarnaast kunnen inlegzooltjes, speciale voetbedden en het verhogen van het voetbed door een wigvormige inleg in de schoenen de klachten bij doorgezakte voeten helpen voorkomen.

3. Knikvoeten

Een knikvoet is meestal het gevolg van een verslapping van het bindweefsel, met name van de banden en de pezen. Hierdoor knikt het hielbeen naar binnen.

Mijn advies: neem eens een weldadige voetmassage en loop zo veel mogelijk op een natuurlijke ondergrond, zoals gras, zand, etc. Daarnaast kunnen inlegzooltjes, speciale voetbedden en het verhogen van het voetbed door een wigvormige inleg in de schoenen de klachten bij knikvoeten helpen voorkomen.

4. Holle voeten

Holle voeten worden gekenmerkt door een zeer sterk geprononceerde lengtewelving. Vaak gaat dit gepaard met eksterogen en hamertenen. In een enkel geval kunnen er zelfs spreidvoeten ontstaan.

Mijn advies: let er bij het dragen van veterschoenen op dat de tong gepolsterd is. Ook de juiste hakhoogte is belangrijk. In sommige gevallen kan het gebruik van inlegzooltjes helpen.

5. Hamertenen

Hamertenen ontstaan vaak door het dragen van slecht schoeisel. Daardoor raken de tenen verkrampt en gaan pijn doen.

Mijn advies: draag schoenen die een aan de tenen aangepast model hebben. Om drukplekken te voorkomen wordt het gebruik van schuimrubber ringen of van een hamertenenkussentje, dat de stand van de tenen corrigeert, aanbevolen. Op medische indicatie kunnen hamertenen operatief gecorrigeerd worden.

6. Eksterogen en eeltplekken

Eksterogen en eeltplekken ontstaan wanneer de huid langdurig aan druk en wrijving blootgesteld wordt. De hoofdoorzaak hiervan is slecht zittend en of te klein schoeisel.

Mijn advies: draag schoenen die bij de vorm van uw voeten passen, die geen drukplekken veroorzaken en een optimale pasvorm hebben. Speciale pleisters en polsteringen van schuimrubber of vilt kunnen eventuele pijn verlichten.

7. Hallux valgus

De hoofdoorzaak van hallux valgus is het jarenlang dragen van verkeerd schoeisel (bijvoorbeeld te puntige of te nauwe schoenen). Dit veroorzaakt een afwijkende stand van het gewricht van de grote teen. Let er daarom op dat uw tenen genoeg ruimte hebben. 

Als u al aan hallux valgus lijdt, vindt u bij Vamos speciale schoenen. Het superelastische deel bij de bal van de schoen voorkomt onnodige druk. Een weldaad voor alle gevoelige hallux-voeten.