Last van Voetschimmel?

Wat is voetschimmel?
Voetschimmel oftewel zwemmerseczeem is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door schimmels. De hoornlaag van de opperhuid wordt door deze schimmel aangetast. Hierdoor ontstaat een huidafwijking die huidschilfering en kloofjes tussen de tenen veroorzaakt. Ook kunnen er jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijking ontstaan.
 
Voetschimmel ontstaat vaak in vochtige en een warme omgeving doordat sporen hier de kans krijgen om uit te groeien tot schimmels. Denk hierbij aan zwembaden en gemeenschappelijke douches op de camping of bij u op de sportschool. Maar ook transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken kunnen de schimmelgroei bevorderen. Ook is het van belang dat u de voeten niet te vaak met zeep wast. Hierdoor kan de zuurgraad van de huid worden aangetast wat kan leiden tot een schimmelinfectie. Ook de zeep waarmee u uw voeten wast moet goed worden weggespoeld en is het van belang dat de voeten goed worden afgedroogd na het douché.
 
Hoe voorkom je voetschimmel?
Om voetschimmel te voorkomen is het belangrijk dat de voeten altijd goed worden afgedroogd. Ook zijn er speciale sokken waardoor uw voeten kunnen ademen. Hierdoor is de kans op zweetvoeten een stuk kleiner. Als u naar een zwembad, sportschool of camping gaat met gemeenschappelijke douches zorg er dan voor dat u badslippers draagt. Voetschimmel is besmettelijk en de kans om besmet te worden wordt hierdoor minimaal.

Hoe kunt u het beste voetschimmel behandelen?
Er zijn verschillende middelen om voetschimmel te bestrijden. Vaak worden schimmeldodende middelen geadviseerd die u kunt halen bij de drogist. Behandel de schimmel twee keer per dag. Smeer deze schimmeldodende middel tot ongeveer twee centimeter rondom de geïnfecteerde plekken. De plekken er omheen zijn vaak ook besmet. Heeft u last van voetschimmel en heeft u uw voeten al vaak behandeld met een schimmeldodend middel wat geen effect had? Bekijk eens de tips op omaweetraad.nl en wie weet vindt u daar een geschikte oplossing.