Juiste schoeisel voor wandelevenementen

Als u zich goed wilt voorbereiding op een bepaald wandelevenement, zijn goede wandelschoenen van essentieel belang. Bezit u nog geen goede wandelschoenen? Schaf deze dan zeker aan! Wandelschoenen bieden steun en bescherming om uw voeten, zodat u ook tijdens langere afstanden geen last van uw voeten krijgt. 

Hoog of laag

De keuze voor wandelschoenen is persoonlijk. De één loopt fijner op lage wandelschoenen, de ander heeft juist liever een wat hogere schoen. Hoge wandelschoenen bieden extra steun aan uw enkels. Dit kan fijn zijn als u zwakke enkels heeft of als u in zwaar terrein gaat wandelen. Lage wandelschoenen zijn voornamelijk geschikt voor vlakke paden en zijn vaak wat luchtiger. Dan zijn er nog de zogenaamde ‘mids’, middelhoge wandelschoenen. Deze bieden niet veel meer steun dan lage wandelschoenen maar zijn fijner als je door plassen loopt.
 

Afwikkeling

De mate waarin de schoen zich soepel afwikkelt, is erg belangrijk. Een (te) stugge schoen geeft veel weerstand en kan daardoor voor blessures zorgen. Voor een wandelevenement zijn bergschoenen niet aan te raden. Deze zijn een stuk stugger, zwaarder en de hoge schacht kan bij warme omstandigheden voor een warme stuwing zorgen.
 

Breedtemaat

Naast de lengtemaat is ook zeker de breedtemaat van de schoen en belangrijk aspect. Voeten worden namelijk dikker tijdens het wandelen. Vamos is specialist op het gebied van wijdtematen.
 
 

Profiel

Wandelschoenen met een goed profiel bieden u grip op natte en droge ondergronden. Het profiel is afhankelijk van het terrein waarop u wilt gaan wandelen. Voor een wandeling in de bergen zijn andere wandelschoenen nodig dan in een licht golvend terrein. Bij ruwe of gladde ondergronden zal de zool meer profiel moeten bezitten dan voor een wandeling op vlak terrein.

Waterdicht

Hoewel u natuurlijk liever met het zonnetje op uw bol wandelt, is de kans dat u in de regen wandelt vanwege ons klimaat aanwezig. Waterdichte wandelschoenen zijn dan erg fijn. U kunt uw wandelschoenen ook zelf waterdicht maken door de aan de binnenkant te voorzien van een ademend en waterdicht membraan. Ook kunt u uw schoenen met ledervet waterdicht maken.
 

Materiaal

Kiest u voor een leren of een kunststof wandelschoen? Wandelschoenen gemaakt van kunststof zijn vaak gemaakt van ademend lichtgewicht materiaal. Leren wandelschoenen zijn wat steviger. Ook zijn er schoenen die van zowel leer als kunststof materiaal zijn gemaakt.

Heren en dames modellen

Wandelschoenen zijn er in heren- en damesmodellen. Bekijk alle heren en dames wandelschoenen van Vamos!
 
 
Bronnen:
http://4daagse.nl/nl/voorbereiding/kleding.html
http://www.anwb.nl/wandelen/wandelschoenen
http://www.kwbn.nl/
http://www.oppad.nl/
http://www.wandel.nl/