Wintervoeten  

Wat zijn wintervoeten?
Wintervoeten, wintertenen of wintervingers (perniones) verwijzen naar een abnormale reactie van de huid op kou. In koude en natte periodes ontstaan roodheid, zwellingen, pijn en jeuk. Dit wordt veroorzaakt door een vertraging in de reactie van bloedvaten in voeten en handen op temperatuurverschillen. Niet zozeer lage temperaturen zorgen voor wintervoeten, maar vooral de vochtigheidsgraad van de kou speelt hierin een grote rol. In een vochtige omgeving wordt koude beter geleid dan in een droge omgeving. Wintertenen en winterhanden komen daarom in zeer koude en droge streken, zoals in Scandinavië en Siberië, bijna niet voor. Perniones kan, zoals de naam al suggereert, gebeuren op vingers en tenen, maar in ernstigere gevallen ook op kuiten, bovenbenen, billen, neus en oren. Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft er wel eens last van (gehad).

Wat zijn de oorzaken van wintervoeten?
Normaal gesproken passen de bloedvaatjes in uw huid zicht aan aan de omgevingstempratuur. Bij kou worden ze nauwer om de warmte binnen te houden en zo de kerntemperatuur van uw lichaam op peil te houden. Daarna verwijden de vaatjes weer om de bloeddoorstroming op gang te houden en ervoor te zorgen dat de huid geen gevaarlijk lage temperatuur krijgt. Wanneer u lijdt aan perniones dan is dit proces verstoord. De wat dieper in de huid gelegen grotere bloedvaten vernauwen, terwijl de allerkleinste bloedvaatjes juist uitzetten. Hierdoor ontstaat de roodblauwe kleur van de huid en de zwelling.

Waarom de één wel last krijgt van wintervoeten en de ander niet, is niet precies bekend. Erfelijkheid speelt waarschijnlijk een rol. Ook hebben vrouwen vaker last van deze aandoening dan mannen. Andere risicogroepen zijn mensen die voor hun beroerp te maken hebben met koude en vochtige lucht, zoals boeren. Ook het dragen van strakke sokken en schoenen speelt een rol. En tot slot kan ook het gebruik van bèta-blokkers kan bijdragen aan het ontstaan van de aandoening.

Wat zijn de symptomen van wintervoeten?
Een symptoom waaraan u wintervoeten kunt herkennen, zijn zwellingen op de aangedane plekken. De gezwollen plekken zijn blauwrood, geven een pijnlijk branderig gevoel en kunnen jeuken. Soms komen er zweren, blaren of wondjes op te zitten. De symptomen kunnen vrij plotseling opzetten maar verdwijnen ook vanzelf weer. Dit gebeurt meestal binnen een week of twee. De klachten komen wel weer gemakkelijk terug bij een volgende periode van kou.

Behandeling van wintertenen en wintervingers

Een eenduidige behandeling voor perniones bestaat niet. Een aantal tips voor als u last heeft van wintervoeten of –handen.

  • Wanneer u last heeft van wintervoeten, warm ze dan langzaam weer op als ze koud zijn. Door ze te snel op te warmen, kunnen de klachten verergeren.
  • Door het nemen van wisselbaden kunnen de klachten in sommige gevallen verminderen. Deze baden van koud en warm water stimuleren de bloedsomloop.
  • Er bestaan verschillende soorten zalf tegen wintervoeten. Deze zalfjes werken vaak tegen de jeuk en tegen de plaatselijke bloedvatverwijding. 

Wintervoeten voorkomen

De beste remedie is uiteraard om te voorkomen dat u last krijgt van wintervoeten. Dit kan door kou te vermijden en door warme schoenen te dragen. Ook is het belangrijk dat uw sokken warm en droog zijn. Dunne wolle sokjes houden uw voeten vaak het beste warm en droog. VAMOS biedt een ruim assortiment warme schoenen en sokken zodat u uw voeten ook op koude winterdagen warm houdt en de kans op wintervoeten daardoor verkleint.