Hoe voorkomt u Hielsporen?

 
Hielspoor is de meest voorkomende pijnklacht aan de hiel. De pijn in de hiel manifesteert zich onder de hak op het moment dat de voet wordt belast. Deze pijn komt vaak door een uitstekend stukje verkalkt bot, wat ervoor zorgt dat het omliggend weefsel ontstoken raakt.  De hoofdoorzaak van hielspoor is overbelasting. Ook kan het zo zijn dat een verkeerd looppatroon gepaard gaat met hielspoor. Als er in plaats van de buitenkant van de voet, de binnenkant van de voet als eerst de grond raakt, zorgt dit voor frictie in de hiel. Naar mate de frictie meer wordt, bijvoorbeeld door lange belasting zoals wandelingen, zal er sneller hielspoor optreden.

Hoe voorkomt u hielsporen?

Hielsporen kunnen heel goed voorkomen en verholpen worden. Speciaal ontworpen zooltjes zorgen dat de voeten de juiste ondersteuning krijgen. Doordat de zooltjes de houding van de voeten corrigeren en op de juiste plaats sturen, zal de hiel minder snel overbelast worden. Deze inlegzolen zijn verkrijgbaar in de Vamos webwinkel. Deze zolen zijn huidvriendelijk en werken schokdempend.
 
Naast inlegzooltjes is het ook verstandig om de hiel in te tapen, zodat de peesplaat niet te ver uitrekt. Dit zorgt voor minder irritatie rondom aanhechting van de pees. Het wordt wel aangeraden dit intapen over te laten aan de fysiotherapeut, omdat verkeerd intapen nog weleens averechts kan werken.
 
Tot slot is het belangrijk om hielspoor te behandelen met ijs en pijnstillers. Door een paar keer per dag de voeten te koelen, wordt de doorbloeding gestimuleerd en zal de hiel sneller genezen. Neem een paracetamol tegen de pijn en wacht tot uw hielen hersteld zijn.